Miro Škobić

Mihovil Miško Čuljak jedan je od osnivača Hercegovačke službe spašavanja. Povod za razgovor sa Miškom je jedanaesta obljetnica HGSS koja su prije nekoliko dana obilježena u Mostaru.

HGSS Mostar trenutno ima 36 aktivnih članova spremnih u svakom trenutku, volonterski, pomoći ljudima u nevolji na nepristupačnim područjima.

Među njima je 16 licenciranih gorskih spašavatelja, 10 speleospašavatelja, 4 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama, 6 licenciranih spašavatelja tragača, licenciranog voditelja potrage i tri potražna tima sa psima tragačima.

Među članovima HGSS Mostar su i 3 instruktora kopnenog spašavanja, 2 instruktora speleospašavanja, 3 instruktora medicine gorskog spašavanja, 1 instruktor za vođenje potraga, 3 instruktora digitalne kartografije...

U svojih 11 godina HGSS Mostar izvela je stotine akcija spašavanja i spasila stotine života. U posljednje tri godine pripadnici HGSS Mostar izveli su 51 akciju spašavanja i 32 vježbe spašavanja, proveli su 193 dana na obukama u zemlji i inozemstvu te 30 dana na osiguranjima događaja od skijališta to brdskih ili riječnih utrka.

Ovo su samo neki impresivni podaci o njima.

Sa Miškom smo pričali kako su došli do ovakvih rezultata, o samim počecima, razlozima osnivanja i prvim počecima. Pričao nam je o temeljnim zadaćama, svim vidovima spašavanja, najčešće u neurbanim sredinama. Ističe kako su proširili svoj fokus i na potražne akcije. U svome su radu implementirali nove znanstvene, matematičke i statističke metode koje koriste u potražnim akcijama.

Od devete minute možete poslušati o snježnom nevremenu koje je prije 10 godina paraliziralo Mostar i Hercegovinu.

Od 15:40 naš je gost otkrio tko su članovi gorske službe spašavanja i kako postati dio HGSS-a.

Od 18-te minute bilo je riječi o tečajevima koje morate proći da bi postali član HGSS-a. Što sve trebate naučiti i savladati kako bi dobili značku spašavatelja.

Od 20-te minute o raznim akcijama spašavanja. Od 24-te minute o organiziranju gorskih službi spašavanja i osnivanju Saveza koji trenutno broji oko 30-tak stanica, a nakon toga kakav im je pravni i formalni status u društvu. Poslušajte i kako se financiraju.

Od 33-će minute naš je gost pričao o speleologiji, školovanju vlastitog kadra i osnivanju speleološkog društva Herceg. Kako sići u podzemlje Hercegovine, tko može zaviriti u Dželaliju, a tko može ući u Vjetrenicu ili Ravlića pećinu? Što su jame, a što pećine?

O svemu ovome možete više čuti u audio emisiji koju smo uradili sa članom HGSS-a Mostar Mihovilom Miškom Čuljkom.