Ana Pavlović

U novoj epizodi podcasta Rastući s djecom donosimo razgovor s edukacijskim rehabilitatorom Tatjanom Vasilj Zelić koja 15 godina radi u Domu zdravlja Ljubuški, a od nedavno s djecom s poteškoćama radi i u privatnoj praksi pod nazivom Progressus Ljubuški. Nije rijetkost vidjeti naslove kako raste broj djece s poteškoćama, stoga smo htjeli provjeriti ovu tvrdnju.

Tatjana nam otkriva kako u njenoj praksi nije uočljiv značajan i velik skok, a veću pojavnost djece s poteškoćama vidi u boljoj dijagnostici i većem broju stručnjaka koji se tim područjem bave. Ono što je svakako najvažnije za istaknuti je rana intervencija, jer su prve tri godine ključne i čine veliku razliku, pa roditelje poziva da poslušaju svoj unutarnji glas i odmah potraže pomoć stručnjaka ako osjećaju da nešto nije u redu.

''Kad roditelji vide da nešto nije u redu, da nešto odstupa, nek dođu upitati za savjet, pa makar bilo i bezrazložno, jer je bolje spriječiti nego liječiti“ – objašnjava Zelić Vasilj. Stručnjak će u susretu s djetetom procijeniti jesu li određena ponašanja odstupanja od normalnog razvoja i usmjeriti roditelje na daljnje djelovanje, također stručnjak može procijeniti je li riječ o lažnoj ili pravoj hiperkativnosti, lažnom ili pravom autizmu te dati smjernice i kako pravilno odgojno postupati u slučaju da je riječ o urednom razvoju koji zahtijeva drukčiji odgojni pristup.

U podcastu poslušajte kako izgleda posjet edukacijskom rehabilitatoru, što znači prava inkluzija, koliko je važno suosjećanje prema djeci s poteškoćama, ali posebno i njihovim roditeljima, kako ekrani utječu na razvoj te mogu li izazvati poteškoće u razvoju ako ranije nisu postojale.

Doznat ćete i treba li „raditi“ s djecom urednog razvoja, te koja je razlika između tantruma i senzornog meltdowna. Podcast Rastući s djecom uređuje i vodi Ana Pavlović.

Bljesak · RASTUĆI S DJECOM | TATJANA VASILJ ZELIĆ