Miljenko Buhač

Gost ovog izdanja podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info je dr.sc. Marko Đuzel, direktor Zračne luke - Aerodroma Mostar.

Tema mostarske zračne luke jedna je od najčešće spominjanih u javnosti, posebice u Hercegovini, vrlo često i u negativnom kontekstu, prije svega zbog gotovo simboličnog broja putnika koji slijeću na Aerodrom Mostar.

Vojni pilot

Novi direktor, ali iskusna osoba s dugogodišnjim iskustvom u branši, pokušat će promijeniti trendove i dovesti Zračnu luku Mostar do nekadašnjeg broja putnika, a po mogućnosti i više od toga.

"Moja karijera inicijalno je bila usmjerena da postanem vojni pilot, za što sam se počeo školovati u Zagrebu, imao sam i ugovor s MORH-om, međutim spletom okolnosti i iz nekih privatnih razloga dolazi do promjene, te upisujem zračni promet pri Fakultetu prometnih znanosti, gdje i diplomiram. Nakon toga počinjem raditi u BHANSA-i pa u Zračnoj luci Mostar, gdje sam se zadržao deset godina. Ponovno se potom vraćam u BHANSA-u, a evo sad opet u Zračnu luku", kaže naš gost na početku razgovora.

U razgovoru ćete detaljno čuti najvažnije informacije o bližoj i daljoj povijesti Zračne luke Mostar, kako se radilo i koliko putnika prevozilo u uspješnim godinama.

Međutim, dolaskom epidemije Covida, sve se u neku ruku srušilo, došlo je do stagnacije i drastičnog pada broja putnika, ali ni nakon prolaska korona-krize nije se uspjelo pokrenuti posao.

Naš gost detaljno govori o tehničkim uvjetima u kojima Zračna luka Mostar radi, ulaganjima i unaprijeđenju infrastrukture, čime se ove godine stječu optimalnu uvjeti za rad.

Zagreb-Mostar. I obratno

Naravno, ponajviše nas je zanimalo ono što je trenutačno aktualno, pa ćete čuti sve detalje u vezi s redovnom linijom Croatia Airlinesa iz Zagreba u Mostar i obratno, linijama za talijanske gradove Forli Foggiju.

"Ono što je sada bitno, imamo tri puta tjedno Zagreb, a s obzirom da smo kasno krenuli u marketing, moram reći da je punjenje oko 35 posto, naš je cilj 40 posto za prvu godinu, tako da smo izrazito zadovoljni. Uporno pritom naglašavam da to nije linija Zagreb – Mostar, nego je to linija Mostar – Europa", kaže gospodin Đuzel, a iz razgovora otkrijte zašto je to tako.

Ono što potencijalne putnike ponajviše zanima je mogućnost dolaska neke od niskotarifnih kompanija koje bi organizirale letove iz Mostara za destinacije širom Europe. Čut ćete kako teku pregovori i koji su rokovi da se takvi poslovi ugovore.

Potencijal Hercegovine

Saznat ćete koliko potencijala samo hercegovački turizam nudi i Zračnoj luci, ali i svima koji se turizmom bave, ukoliko se uspostave relacije koje idu na ruku posjetiteljima ovog kraja, ali i domaćem stanovništvu.

Razgovaramo i o tome koliko je Mostar u poziciji da se afirmira kao alternativna luka Sarajevu, ali i o tome koliko može parirati Dubrovniku i Splitu, u čije zračne luke slijeću mnogi turisti čiji je konačni ili jedan od ciljeva posjet Međugorju.

Direktor Đuzel govori i inicijativama da se osvoji irsko, poljsko i libanonsko tržište, s obzirom na ranije iskustva s Beirutom, Varšavom itd.

Kako ne biste propustili najvažnije informacije iz prve ruke, poslušajte razgovor u cijelosti.