Miljenko Buhač

Gospođica Marija Ćeškić, poduzetna mlada Širokobriježanka, direktorica kompanije Coral d.o.o. u Bosni i Hercegovini, vjeruju kako BiH ima sve šanse napraviti iskorak u promociji svog gospodarskog potencijala, kojim će privući ulagače, koristeći se modelima zagovaranja i posredovanja koji su dokazani u svijetu. 

Nakon što u uvodu čujete najvažnije informacije iz životopisa naše gošće, Marija nam predstavlja Coral d.o.o. i važan strateški investicijski program "Marshal plan". 

"Dobila sam povjerenje od našeg osnivača, gospodina Štrige, koji se 30 godina bavi ovim poslom. Coral je nastao još 90-ih godina kao hrvatski poduzetnički centar u Frankfuru. Nakon niza uspješnih projekata, između ostalih obnova mostarskog Aluminija, gospodin Štriga napravio je jednu pauzu, a onda se tome vratio prije dvije godine kada je osnovan Coral u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori", kaže naša gošća. 

S obzirom da je ovo dugoročni projekt, koji zahtijeva vrijeme, nužno je promijeniti imidži BiH, kaže Marija Ćeškić, kako bi investitori promijenili svoj pristup ulaganju u BiH. 

Što se tiče samog "Marshall plana", kaže kako se od njega očekuje da bude pokretač razvitka kao što je to originalni plan bio nakon Drugog svjetskog rata. 

Bljesak · IMAM IDEJU 67# | MARIJA ĆEŠKIĆ

"To je najambiciozniji projekt za ove zemlje u kojima Coral djeluje. Marshallov plan obnove njemačke trajao je četiri godine i nakon toga Njemačka je bila na višoj razini nego prije rata. Tako da se Coralov tim stručnjaka 'poigrao' tom idejom, a cilj je stvoriti uvjete da se stranim novcem pokrene gospodarstvo. Međutim, možda i najveći cilj projekta je povezivanje s dijasporom", kaže naša sugovornica, ukazujući u nastavku na ogromnu snagu dijaspore, kako financijsku, tako i stručnu, ali i emotivnu.  

U ovom zanimljivom razgovoru nadalje ćete čuti i razmišljanja Marije Ćeškić o nizu drugih tema koje se odnose na gospodarski i ukupni društveni napredak. 

Saznat ćete tako zašto joj, kao mladoj i ambicioznoj osobi nikada nije padalo na pamet da ode nekamo za boljim životom, zašto smatra Hercegovinu i ukupno BiH idealnim prostorom za život, rad i uživanje. 

Na koji način bi branding Hercegovine pomogao daljnjem razvitku turizma gastronomije, unaprjeđenju zaštite okoliša i slično, također su teme kojima se naša gošća već dugo bavi u svojim ranijim i aktualnim projektima. 

Osvrćemo se - neizbježno - i na teme koje se tiču mladih generacija, školstva, stvaranja uvjeta za zapošljavanje, zaustavljanje migracija i još niz drugih oblasti. Zato je ponajbolje rješenje poslušati ovaj razgovor u cijelosti.