Miljenko Buhač

Gost podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info ovaj put je gospodin Arslan Mesihović, majstor za proizvodnju craft piva.

Rođen je u Tuzli, ali su mu roditelji Mostarci, pa je u Mostaru živio od 1986., da bi 1993. završio kao izbjeglica u SAD-u.

"Po dolasku u Ameriku sam se snalazio na sve moguće načine, srećom znao sam malo engleski. Negdje 2000. se selim u sjevernu Kaliforniju i tu sam upoznao kolegu koji je već jednom pravio pivo pa smo krenuli da kuhamo skupa", kaže naš gost o svojim prvim iskustvima s tzv. kućnim pivom (homebrew).

Nakon što su unaprijedili svoje vještine spravljanja piva, počeli su ozbiljnije razmišljati o poslovnim planovima, ali uspjeli su proizvesti prvo ozbiljnije pivo, s kojim su bili jako zadovoljni.

Naš gost ujedno objašnjava kako se proizvodi ne samo njihovo prvo pivo, nego i općenito tehnologiju proizvodnje piva, a kad je shvatio da u ruci imaju odličan proizvod, pivo s velikim potencijalom, odlučio je da pokuša proizvoditi craft pivo u Mostaru.

Posebno je zanimljiv i njegov način odijevanja, jer isključivo nosi 'kilt', odjevni predmet koji kod nas ne samo da nema neku tradiciju, nego zapravo nikad nije zaživio u muškoj populaciji.

"To se desilo igrom slučaja. Nakon jednog pada sa skateboarda i također kasnije i saobraćajne nesreće, imao sam tešku povredu, stradalo mi je isto koljeno, tako da sam morao nositi protezu cijelom dužinom noge. Bilo je nezgodno oblačiti i šorc i farmerice, a onda sam vidio u filmu 'Braveheart' da hodaju u kiltu pa sam pomislio da probam i ja. I kad sam obukao prvi, nisam ga više skidao", kaže Arslan o ovom specifičnom dijelu svoga imidža, kojeg njeguje već 15 godina.

Što se tiče samog početka proizvodnje kućnoga piva u Mostaru, naravno da nije bilo sve lako i jednostavno, o čemu ćete također čuti zanimljiva iskustva i razmišljanja.

Odnos velikih pivarskih kompanija prema malim, kućnim proizvođačima, također je jedna od tema kojom se bavimo u ovom podcastu.

Dakako, nezaobilazno je i pitanje o odnosu vlasti prema malim poduzetnicima, u ovom slučaju povratnicima, o poticajima, preprekama na koje se nailazi i tome slično.

Zašto su Kalifornija i Hercegovina slične, a u čemu su različite, također ćete čuti iz prve ruke.

Ima tu još niz zanimljivih tema koje dotičemo u razgovoru, primjerice o mladim ljudima, odlascima iz BiH, usporedbi života ovdje i u razvijenom dijelu svijeta, kako odabrati zanimanje u modernom dobu, čime se mlad čovjek danas i u budućnosti treba baviti da bi potencijalno bio uspješan etc.

Poslušajte podcast u cijelosti, naučit ćete gdje i kako piti odlično kućno pivo, kako se nositi sa izazovima koje nam život 'servira', kako biti svoj i originalan i zašto vjerovati u uspjeh.